Vándorok szokásai az Első Korban

Beleriandot háborúk pusztították, így többen kénytelenek voltak elhagyni pompás városaikat, kényelmes, emlékekkel teli otthonaikat. Az út kihívásai új szokásokat hoztak a népek életébe, amelyeket néptől függetlenül mindenki igyekszik betartani, hacsak nem Morgoth alávaló szolgálja, hiszen csak ők nem ismerik eme rítusok és szokások sorait. 

A legfontosabb rítusnak tekinthető, hogy az utazók a Hajlékok felosztását becsületes párbajok során döntik el egymás között. Ha több csoport is ugyanarra a biztonságos területre téved, minden társaság megméretteti magát. Hogy ne csak egy-egy embert terheljen a párbajok eredményének felelőssége, három-három ember küzd ütközetenként, és egy ember csak egy ütközetben vesz részt. Így amelyik csoport a legtöbb ütközetet nyerte, az választ Hajlékot először. 

A vándorok a biztonságos helyen ideig-óráig szövetséget kötnek, hogy aznap este gyűlöletből vagy cselszövésből ne folyjon vér a párbajon kívül. Ennek egyik megpecsételése lehet, ha osztoznak a kenyéren és són, amit maguknál tartanak. Ha pedig a tűz köré leülnek, énekeket tanítanak egymásnak és hősi tetteikről regélnek.