Tábor utáni COVID tájékoztató

Táborspecifikusan nagyon röviden:

A tapasztalatok alapján a Covid 2-7 napig lappanghat simán. Amint tünetek kezdődnek, érdemes antigén-gyorstesztelni és lehetőség szerint elkülönülni, ha negatív a teszt, akkor 48 óra múlva azt megismételni.

PÁR FONTOS DOLOG:

Az oltások, elsődlegesen a 3-as oltási sor vagy 1 Janssen és egy ismétlő oltás a súlyos szövődményeket, kórházi kezelést, halálozást markánsan csökkentik, megelőzik. De legkésőbb 6 hónap múlva a védettség a beoltott populációban is csökkenni kezd – kinél mennyire, nem tudni pontosan.

Az oltások általában nem védenek a Covid _elkapása_ és az enyhe lefolyású betegség ellen, azt a helyes maszkhordás-kézfertőtlenítés-távolságtartás kombináció tudja.

Az oltott személyek lehetnek tünetmentes fertőzöttek, és kisebb hatékonysággal, de fertőzőek is. A fertőzőképesség arányos a tünetek erősségével, illetve az antigén-gyorstesztek (nyál, köpet, garat, orrminták) T csíkjának vastagságáva is némileg.

A betegség 2 tünetmentes nap után valószínűleg nem fertőz már, ezt megerősíti egy újabb, negatív eredményű antigén-gyorsteszt. PCR teszt végzése felesleges, az ürülő, már nem fertőzőképes vírusrészecskék miatt akár hónapokig pozitív lehet.

Az ellenanyagszint-méréseknek az egyéni védettség szempontjából nincs szakmai értelme, és téves, veszélyes megnyugvást adhat egy magasabb érték.

 

A COVID-19 leggyakoribb tünetei:

• fejfájás; torokfájás, láz, orrdugulás, orrfolyás

• köhögés; izomgyengeség, izomfájdalom

• szaglás- és az ízérzés zavara

Ezek többsége nem specifikus tünet, számos más betegség is kezdődhet hasonló tünetekkel. Az íz-és szagérzés elvesztése elég specifikus tünetnek tekinthető, azonban több vizsgálat eredménye is egybehangzóan azt mutatja, hogy ezek csak az esetek kb. felében, újabban harmadában fordulnak elő. A betegség kezdeti stádiumában tehát pusztán tünetek alapján a COVID-19-et nem lehet elkülöníteni más légúti fertőzésektől.

 

POZITÍV TESZTEREDMÉNY UTÁN

Az alábbi hatóanyagok mind “gyanúsak”, vagy valószínűleg hasznosak a Covid-betegség súlyos szövődményeinek megelőzésében, a vírusszaporodás vagy az okozott gyulladás gátlásában. Enyhe tüneteket is mérsékelnek némileg. Az elmúlt két és fél év nemzetközi tapasztalatain és publikált kutatásain alapuló ajánlások magyar összegzése ez.

A pozitív teszteredményről érdemes a háziorvost tájékoztatni.

 

KEZELÉS OTTHON fontossági sorrendben fentről lefelé

– FELNŐTTNEK NAPONTA, sok vízzel bevéve, OLTOTTNAK:

3x 4-6000NE D-vitamin (tehát napi 12-18000 NE testsúlytól függően) 10 napig;

ACC 600 reggel 1×1 tasak 7 napig (nem a váladékoldásra javasolt ez esetben, hanem antioxidáns hatása miatt) VAGY Ambroxol tbl. reggel és napközben, este már ne.

2x 500 mg magnéziumsó 10 napig;

2-3x 400mg ibuprofen (Algoflex Forte pl.) ha lázas, illetve a fájdalmas tünetek fennállásáig;
(esetleg Allergodil orrspray napi kétszer)

dr. Becze Ádám családorvos
2022. július 25.