Lovasvég születése

Majd’ hatvan év telt el azóta, hogy az éothéodok Ifjú Eorl vezetésével a celebranti csatában Gondor segítségére siettek, és ezért jutalmul megkapták Cirion helytartótól a nagyrészt elnéptelenedett Calenardhont. Eorl (kit életében az Éothéodok Urának és Calenardhon Királyának címeztek) és fia, Brego uralkodása alatt nagy számban vándoroltak az éothéodok északról új otthonukba, és a föld lassanként benépesült. Brego, hogy országalapító munkáját bevégezze, hatalmas csarnokot emelt a fő gyülekezőhelytől, Öregvártól keletre, Edorasban, és alapítására összehívta a lovasnép minden nemzetségét, hogy együtt dönthessenek a nép jövőjéről. 

Ki ne emlékezne Kürtvár ostromára? Ki feledhetné a rohírok kürtszavát a Pelennor mezején? Rohan népe kiemelkedő szerepet játszott a Harmadkor végének nagy eseményeiben. Lovasvég bátor harcosai nélkül Frodó és Samu egy kifosztott és feldúlt Minas Tirithbe tért volna vissza, már ha egyáltalán lett volna lehetőségük visszatérni.

Honnét indult ez a különös nép? Mi formálta hagyományaikat, értékeiket?
Hogyan lett Gondor legfőbb szövetségese, és egyáltalán: mi ez a nagy barátság a lovakkal?

2022 nyarán Lovasvég születésének lehetünk tanúi, ugyanis a Magyar Tolkien Társaság tizenkilencedik nyári tábora visszakalauzol bennünket Középföldére, a Harmadkor 2569-dik évébe, Meduseld avatási ünnepségére.

A táborzók maguk is részeseivé válhatnak a tolkieni mitológia e jeles eseményének a közösségi élményeken és alkotótevékenységeken keresztül, melyekre a tábor lehetőséget kínál. Fiatalok és idősebbek, kisgyermekek, szülők és egyetemisták mind-mind felejthetetlen és korosztályuknak megfelelő élményekkel gazdagodhatnak majd a Középföldén töltött tizenegy nap alatt.

Az éothéodok népe válaszút előtt áll. Meduseld csarnokának felépülésével új fejezet kezdődik a fiatal királyság életében, letelepedésük immár véglegessé vált. Mit tartsanak meg hagyományaikból? Milyen szokásokat vegyenek át gondori szövegségeseiktől? A most meghozott döntéseken áll vagy bukik majd Középfölde jövője.